Giros

Γύρος - Gyros - Giros

moje omiljeno grčko jelo...

 

Coolinarika

Sastojci

Meso:

500g

mesa (svinjetina, ali može i drugo meso)

Marinada:

3 žličice

origana

1 žličica

peršina

2 češnja

češnjaka (usitniti)

1 žličica

kajenskog papra (umjesto toga može i ljuta paprika ili čili)

1 žličica

soli

0,5 žličice

papra

1 žličica

slatke paprika

1 žličica

šećera

1 žličica

ružmarina

1 žličica

timijana

1

limun (sok)

1-2

luka (izrezati na tanke kolutove)

malo

cimeta

malo

muškatnog oraščića

 

maslinovo ulje (oko pola šalice za kavu)

Tzatziki umak:

oko 300g

jogurta

2-3 češnja

češnjaka (ustniti)

otprilike pola

krastavca

malo

maslinovog ulja

malo

limunovog soka

malo

soli

malo

papra

malo

kopra

Prilog:

4-5 velikih

krumpira

 

sol

 

ulje za prženje


Priprema


Giros meso:


Na tanke trakice izrezano meso promiješati sa svim sastojcima za marinadu, pokriti folijom i staviti preko noći u frižider.


Drugi dan ispecite meso na tavi (slobodno sipajte sve u tavu, ne trebate ocijediti meso). Dodatno ulje nije potrebno (ako Vam se ipak čini da je premalo ulja, dodajte još malo).


Tzatziki umak:


Operite i naribajte krastavac. Dodajte sol i pričekajte da pusti vodu. Vodu morate vrlo snažno istisnuti da umak ne bi bio vodenast.


Promiješajte krastavac s jogurtom i ostalim sastojcima.


Prilog/Krumpir:

 
Ogulite krumpir, izrežite ga na tanke ploške i operite ga. Pržite krumpir na tavi ili u fritezi.


Posluživanje:


Uz to poslužiti salatu od krastavca ili zelenu salatu.

 

Write a comment

Comments: 0